Open post

Kunst i hjemmet

Kunst kommer i mange forskjellige former. Det varierer også fra person til person hva som defineres som kunst. Rundt på nettet kan man også finne forskjellige troverdige sider som definerer kunst forskjellig. Kanskje ikke kunst trenger å ha en fast definisjon, og det er kanskje nemlig det som gjør kunst til kunst. Det store norske leksikon definerer kunst blant annet med en kulturytring som krever spesiell kunnskap, og det er nok noe de fleste kan si seg enig i.

Kunst i hjemmet er viktig for mange, om ikke de fleste. Det trenger nødvendigvis ikke å være tradisjonell kunst. Med tradisjonell kunst mener vi typisk klassiske malerier, håndlagde krokker og lignende.

Det kan gjerne være inne bygd kunst. Som for eksempel en unik kjøkkeninnredning, eller en unik trapp. Ved det tilfellet anbefaler vi at det brukes et bra og stilrikt trappeteppe av høy kvalitet. Innebygd kunst kan være så mangt, det er kun fantasien som setter en stopper.

Interiør kan også definitivt være kunst. Her kan man få tak i ferdig kunst-verdig interiør, lage det selv, eller kombinere forskjellige interiørobjekter, og få det til å se kunstnerisk ut. Det samme gjelder med møbler. Møbler kan også kjøpes ferdig som kunst, men det kan også kombineres med puter, pledd og lignende, slik at det plutselig ser mye kulere ut.

Hvordan et oppholdsrom er malt, mener vi også at kan defineres som kunst i hjemmet. Ved mer vanlig hvit eller lignende maling på veggene, så er det vanskelig at det skal kunne kalles kunst i hjemmet. Hvis det derimot er kule og unike fargekombinasjoner, flotte mønster, eller noe annet kreativt, så kan det til de grader kalles kunst.

Det er altså utallige måter man kan bruke kunst i hjemmet. Ingenting annet enn fantasien og kreativiteten kan sette en stopper for hva man kan ha som kunst i hjemmet.

Open post

Hvordan finne inspirasjon?

Noe som er utrolig viktig når man driver med kunst, er å ha inspirasjon. Men hvor finner man egentlig denne inspirasjonen? Dette er noe vi skal gå inn på i denne artikkelen her.

Se overalt

Det høres ut som et ganske rart tips, men det å se overalt etter inspirasjon gjør at man plutselig kan bli inspirert. Du kan samle ulike ting som fascinerer deg, lime dem inn i scrapbøker eller henge dem opp på veggen. Det er helt opp til deg hvordan du vil benytte deg av våre tips!

Se mye film

Det vi anbefaler deg i forhold til å finne inspirasjon til å lage kunst, er å se film. Det finnes så mye bra filmer der ute som kan gi deg ideer og ikke minst gi deg tips til nye vinkler du kan se kunsten din fra. Det å lage kunst inspirert av andre er noe av det som gjør kunsten så levende og så interaktiv. Noe som også er veldig gøy med film er at du kan se hva slags stiler de ulike regissørene liker, så det vil kunne gi deg inspirasjon til hvilken stil du vil ha.

Et eksempel på en regissør som har en veldig konkret stil er Tim Burton. Du trenger ikke å like det han lager, men noe som er sikkert er at han er gjennomført og vet selv hva han liker. Det går for billedkunstnere også, hvis du ser på for eksempel Edvard Munch, så kan du lett gjenkjenne hans elementer. Andre kunstnere som for eksempel klassikeren Andy Warhol er også en fyr som virkelig visste hva han likte og han var god til å formidle dette.

Les

Vi anbefaler deg også å lese bøker om alle slags temaer. Du vet aldri når du kommer over en bok som kan endre måten du ser noe på. Kanskje du til og med får lyst til å skrive din helt egen bok?

Open post

Hvordan lage kunst av reservedeler?

Det finnes en rekke måter å lage kunst på og i denne artikkelen skal vi gå inn på noen av dem. Kanskje du finner en ny metode som passer for deg og ditt liv? Det å lage kunst trenger ikke alltid å være så vanskelig!

Finn en metode du liker

Det finnes mange metoder å lage kunst på. Kanskje du vil benytte deg av maling eller kanskje du foretrekker et helt annet medium? Det finnes så mange å velge i, at det kan lønne seg å finne ut av dette først.

Noen velger å lage kunst som er vakker og estetisk fin, mens andre velger å lage kunst som er politisk motivert på ulike måter.

Noe som er spennende er at det er mulig å lage kunst på alle verdens måter. Dette betyr for eksempel at du kan lage kunst med deler du har kjøpt fra https://www.teknikkdeler.no/ for eksempel. De har et godt utvalg av nye deler, noe som gjør at du kan bruke de ødelagte delene dine til å lage kunst av. Er ikke dette en god idé?

Kanskje du kan få litt inspirasjon fra disse spennende kunstnerne?

Se på kunst

For å lage god kunst, må du også se på kunst. Det å dra på ulike typer museum eller til ulike typer gallerier er noe som er verdt å bruke tida på om du har lyst til å bli en god kunstner. Du kan finne kunstopplevelser fra hele Norge her. Det å se på kunst bidrar til hvordan vi ser på kultur, noe som er veldig viktig.

Har du lyst til å bli kunstner? Bruk tid på å finne mer ut om deg selv. Hva er det du vil formidle? Eller vil du bare male og kose deg og ha det gøy? Alt er mulig, det skal du vite. Derfor er det bare å sette i gang før, heller enn siden. Det er jo også sånn at man blir flinkere jo mer man praktiserer.

Open post

Kunst overalt

Uansett hvor du går vil du se kunst. Dette er kanskje ikke noe du tenker over, men hvis det er noe du begynner med kommer du fort til å legge merke til hvor fantastisk det er.

Arkitektur

Mange av oss i byer, der det kan være utrolig spennende å gå rundt og se på arkitekturtradisjonene som har blitt benyttet seg av i ulike deler av Norge. Du merker jo også når du drar til utlandet at de har andre tradisjoner i forhold til arkitektur. Det er derfor vi lettere kan se forskjell på bilder fra ulike land enn vi faktisk tenker over.

Stemning hjemme

Hvorfor ikke benytte seg av litt kunst i hverdagen? Dette kan få deg til å få helt nye perspektiver på ting. Kanskje du ser stua eller kjøkkenet litt mer på din måte etter du har gjort den mer til din stil? Det er jo sånn at vi bruker mer og mer tid hjemme og derfor er det viktig å bruke tid på våre omgivelser. Det å faktisk inkludere ulike personlige ting, enten det er malerier, bilder eller tegninger kan faktisk gjøre noe positivt med vår mentale helse.

Feire kunsten

Det er også mange måter å feire kunsten på. Du kan for eksempel ha en fest med kostymer fra partyking.no, enten rundt halloween eller rundt bursdagen din. Det å bare ha det festlig og ikke minst nyte omgivelsene sine sammen med venner og kjente gir deg mye!

Kos deg

Det er jo sånn at for alle oss så har kunsten ulik betydning. For noen er det en veldig stor del av barndommen, mens for andre er det noe de begynner å utforske når de begynner å bli voksne. Dette kommer veldig an på i hvilke omgivelser man vokser opp i. Noe som er spennende er å utforske kunst fra PCen sin. Det er mye å lære ved å besøke ulike hjemmesider. Her kan du også lære om moderne kunst og ikke minst få et innblikk i priser og andre ting. Dette er ganske interressant.

Kanskje du skal melde deg inn i en kunstforening? Dette kan være utrolig spennende og ikke minst nyttig. Kanskje du vinner et maleri som du kan kose deg ordentlig med? Mulighetene er mange og det er opp til deg å benytte deg av dem!

Open post

Kunst i hverdagen

Hvem bestemmer hva som er kunst? Er alle malte bilder kunst? Er alt du tegner kunst? Hva med strikkearbeider, hekling, og kurvfletting? Kunst er virkelig rundt oss i mange former og varianter. Det trenger ikke være et arbeid på lerretet. Gled deg selv og se flott kunst  på fantastiske museer.

Hverdagskunst blir tapet

Se omkring deg og kunsten er der. Hvert øye ser ting forskjellig. Noen ganger liker vi hva vi ser, mens andre ganger er de grelle og stygge. Inntrykk kan glede oss og skape gode sinnsstemninger. Hos Familietapeter.no kan du bruke egen kunst og lage tapet av det. Barnehagekunst som foreviges og tapetserer barnerommet. det er utallige spennende løsninger. I tillegg til egne fotografier, er det variert utvalg av tapeter med forskjellige temaer. Alt fra barnerom, til bad og stuer. Tapet skaper stemninger og varme i rommet som promoterer hvile og avslapning.

Må det ha betydning?

Mange diskusjoner omtaler hvorvidt kunst må bety noe. Kunstneren ledes ofte av inspirasjon, tanker, og følelser. Arbeidet gir deg kanskje noen tanker? Kanskje du bare sier æsj? Kanskje det sier “dumt” til deg, eller du elsker det i samme øyeblikkelig som du ser det? Farger og mønster skaper individuell reaksjon. Kunst har ingen fasit for rett eller galt. Hva en person ser og føler er ikke alltid hva andre gjør. Kunst er ikke alltid et resultat av inspirasjon og motivasjon. Noen ganger er det bare inntrykk, eller bare en ide.

Utallige kilder

Alt vi ser, hører og smaker kan være kilder til kunst. Som individuelle personer oppfattes kunst ulike. Noen ser tomflasken og gjenskaper den gjennom tegningen. Andre maler et bilde som reflekterer tomflasken for dem. Det flotte med kunst er subjektiviteten og romsligheten for mange betydninger. Strenge lover og regler finnes ikke. Du har lov å gjette, mene, og tenke hva du vil. Inspirasjon og marked er ofte styrt av kunstnerens verdi. Popularitet kan og påvirker ofte kunstnerens arbeider. Noen kunstnere og deres arbeider.

Ikke helt sikker?

Det er ikke alltid vi er 100% sikre på hvilken tapet vi ønsker. Utvalget er stort innen tema-tapeter, og eksklusive og elegante britiske favoritter. Tapetprøver lar deg teste ut litt i hjemmet hvis du tviler på valget.

Open post

Interesse for det nære

I denne tiden tilbringer vi mye tid hjemme. Etter hvert som vi blir vant til roen, begynner vi å se positive sider ved det som ved første øyekast virker som et stillesittende liv. Utad ser det ikke ut som at det er mye som skjer, men det som skjer i stillhet og i et rolig tempo er ofte betydningsfulle og minnerike.

Hvordan kan vi gjøre denne tiden til noe positivt for ettertiden? Fotografi kan være svaret. Tanker og følelser som ikke lett lar seg formulere med det skrevne språk, kan komme til uttrykk gjennom den visuelle sansen, og et kamera er et enkelt verktøy for dette.

En dokumentasjon av dagliglivet, med eller uten familiemedlemmer, er uvurderlig. Nå har man tid til å velge ut ett eller to tema, men ikke mer, som man fordyper seg i. Det eneste man trenger er et kamera, et mobilkamera fungerer også, og blikket ditt. Ved å ta vare på fotoprosjektet i Bilderammer bevares det i perfekt stand hele livet, og du vil utvilsomt sette pris på det i årene som kommer. Vi kan bruke denne tiden til å se rundt oss på det nære, og legge ekstra godt merke til det vi bryr oss om, og de vi er glade i.

Å kunne se tilbake på tiden gjennom egne bilder gir deg også et godt innblikk i hvordan du tenkte tidligere, og fungerer dermed som en dagbok og et portrett av fotografen selv.

Open post

Hverdagsliv og kunst

Det er spennende å prøve nye ting. Det synes jo i alle fall alle jeg har møtt. Derfor synes jeg vi bør utfordre oss selv litt mer på hjemmebane. Dette inkluderer altså å prøve nye ting, uten å pusse opp. Vi kan begynne med å skaffe tilbehør til hjemmet i spennende farger, deretter kjøpe kunst og kanskje til og med ommøblere.

En enkel måte å friske opp på

Det er jo ikke alltid man trenger å pusse opp, men man kan jo godt pynte med noen plakater eller bilder fra https://desenio.no/, utvalget er godt der. Det jeg anbefaler er å finne en bilde du liker og deretter kjøpe ulike servietter og bare litt sånn småting som kan passe sammen med det. Det høres kanskje ut som en liten endring, men den er faktisk ganske stor.

Ny årstid, nytt interiør

På våren elsker jeg å få en god start, med å bare friske litt opp. Jeg henter ofte tips fra sider som dette som gir meg mer innsikt i hva kunst faktisk er. Dette gjør det enklere for meg å velge det som passer for årstiden eller budskapet jeg forsøker å formulere.

På sommeren er det duse farger i hjemmet, ettersom fargene er så livlige ute i det fri. Derfor er det nesten sånn at jeg vil ha en pause fra det når jeg er hjemme. Det er ingenting som er bedre enn et friskt og nedtonet sommerhjem. Det får en til å slappe ekstra godt av etter alle de lange nettene ute på stranda.

På høsten begynner jeg å varme litt mer opp inne, men fargene er fortsatt så livlige at jeg føler at jeg ikke trenger å ha et svært fargerikt hjem. Det sparer jeg til vinteren og våren. Det er da jeg venter på at fargene skal komme tilbake.

På vinteren liker jeg å gjøre hjemmet lunere og har derfor kunst jeg pleier å henge opp på denne årstiden. Denne er mer varm i fargene og gjør stemningen ekstra julete. Jeg finner jo også fram noen spennende nisser og julepynt jeg har arvet. Noe av den julepynten jeg eier er så gammel at den sikkert regnes som en type kunst.

Som sagt, så kan vi finne kunstnerisk verdi i de minste ting. Derfor kan det lønne seg å variere på kunsten man har på veggene i hjemmet sitt, enten det er rundt årstider, slik som jeg gjør. Eller om det er når du finner noe nytt eller arver noe gammelt. Det er et fritt land, så her har du muligheten til å gjøre valg som passer for deg og dine behov.

Hvorfor ikke prøve å friske litt opp i hjemmet i dag? Jeg er sikker på at du kommer til å nyte det!

Open post

Kunstens betydning

I denne artikkelen skal vi se på hva slags betydning kunsten har hatt for oss mennesker, men det absolutt første vi skal begynne med er å se på hva kunst egentlig er. Vi skal at det ikke alltid er så enkelt å definere, og det er enda vanskeligere å bli enig om hvilken definisjon som er den “riktige”. Vi skal også se på hva du kan gjøre dersom du har lyst til å skape noe kunst selv.

Hva er det?

Når vi skal definere kunst så er det ofte slik at forskjellige folk har forskjellige meninger. For det første så er det ikke alltid lett å vite hva som kan være kunst, men etter den bredeste betydningen så kan egentlig hva som helst være kunst. Det eneste som egentlig må til for at noen skal kunne forsøke å kalle noe for kunst er at det vekker en følelse i dem. Det er derimot ikke slik at alt som vekker en følelse i oss er kunst, så hvordan kan vi definere dette begrepet?

Vel, vi kan enkelt og greit si at kunst er noe som blir produsert av en kunstner. Det vil da altså si at det er en slags bevissthet som inngår i prosessen. Dersom du for eksempel har lyst til å lage kunst selv så kan du finne forskjellige materialer hos byggmax til en veldig rimelig penge.

Kunstnere

Det finnes mange forskjellige kunstnere i verden, og noen av de mest kjente som for eksempel Leonardo da Vinci har vært det vi kaller for polymater og dette kan være veldig bra for en kunstner. En polymat er på en måte en generalist som har veldig mange forskjellige ferdigheter og kunnskaper i forskjellige emner. Dette kan være veldig hjelpsomt med kunsten.

Hvor kommer det fra?

Mange har et ord for dette; inspirasjon. Det er derimot ikke slik at inspirasjon alltid er involvert i prosessen. Selve ordet betyr også innånding, så det vil rett og slett si at det er noe som “kommer” til oss og dette får oss til å skape noe fantastisk. Hvor kommer dette fra? Grunnen til at kunst har en stor betydning er fordi den knytter oss til det komplekse metafysiske bølgen av kausalitet som henger sammen med hver eneste handling, tanke og følelse til hvert eneste menneske på jordkloden. Kunsten kommer fra en uendelig kilde som vi mennesker skaper bare ved å leve sammen på samme planet.

Populær kunst er ikke nødvendigvis bra kunst. Husk at dette er veldig subjektivt, det anbefales at du bruker masse tid på å utforske denne verdenen for å finne til et stykke som du instinktivt er tiltrukket av. En eller annen plass på planeten så finnes det et stykke kunst som snakker til deg forbi symboler. Dra ut og finn det!

Open post

Definer kunst slik du vil

Det å definere hva som er kunst, er ikke enkelt. Det kommer helt an på den som iakttar arbeidet. Før så man gjerne på vakre malerier som var kompliserte å skape som kunst, i dag er kunstbegrepet mer overlatt til den enkelte som definerer hva kunst er.

Det ble nylig utført et eksperiment av NRK der en helt vanlig person skulle lage en rekke verker til en utstilling, presentere det under en kunstners navn for å se hvilken respons verkene ville få. Fra en utenforståendes perspektiv var det helt umulig å si om verkene var kunst, og det visste seg at også ekspertene gikk fem på.

Dermed kan man kanskje si at kunst i seg selv er helt umulig å definere, eller at man kan finne kunst i det aller meste. Et par gjenglemte briller på en galleriutstilling ble en gang forvekslet med kunst. Er det da kunst?

Kanskje synes noen at konseptkunst er vakkert, mens andre synes at velgjorte hårtransplantasjoner fra Nordic Hair er som kunst å regne.

Kunst handler om å kunne noe, ha en ferdighet. Ordet kommer fra det tyske språket, der ingeniørkunst tidlig var et fagfelt. De fleste som snakker om kunst, tenker sikkert på malerier og skulpturer. Men i dag er det egentlig bare pengene som rår.

Her er noen former for kunst:

 • Malerier, tegninger, kollasjer, todimensjonale arbeid med ulike teknikk
 • Strikk, trykk, litografi kommer under grafiske verk
 • Skulpturer, relieffer, installasjoner, tredimensjonale arbeid med ulike materialer
 • Billedtepper, billedvev, tekstiler
 • Fotografier

Når man ser på denne inndelingen, er det ganske enkelt å se hva som kommer inn under kunst. Men likevel, kunst i dag kan jo gjerne også være en person som ødelegger en skulptur med en slegge samtidig som det regner blod fra en installasjon som skal ha en gitt betydning.

Kunst handler mye om å ha mot til å skape og presentere sine verk.

Ser man på gammel kunst skulle for eksempel et maleri følge visse lover, slik som en rød tråd, balanse og fargesetting.

I moderne kunst er det ganske vanlig å mene at den er subjektiv og ikke kan defineres objektivt. Dette utgangspunktet forteller oss at det er individet som oppfatter, forstår og tolker kunsten. Noen kan også vekke harme, som når kunsten blir plassert midt i sentrum. Denne opplevelsen av kunst vil være et produkt av individets samfunnstilhørighet og forutsetningene det har for å kunne interpretere den.

Med dette i tankene overlates det til markedet å definere hva som er kunst. Her handler det om hvor kjent en kunstner er, hvor populære verkene deres er og hvor mye penger en kan selge kunsten for. Det er derfor også vanskeligere å anse kunst som et offentlig gode. Noen mener derfor at kunsten har blitt overlatt til kunstmiljøet og eliten.

Hva mener du?

Open post

Kunstmuseer du bør besøke

Kunst er viktig i samfunnet. Kunst fanger de viktige spørsmålene i livet, men kan også noen ganger fremstå som banalt. Kunst kan vise sykdom, som tuberkulose eller omgangssyke, og sinnstilstander som glede og tristhet. På mange måter fanger kunsten hele menneskeheten. Men hvor kan man se den beste kunsten?

Kunstmuseer i Norge

Det finnes mange fantastiske kunstmuseer i Norge, og man finner de over hele landet – fra nord til sør. Likevel er det slik at de aller beste er i hovedstaden. Her er en liste over noen av dem:

 • Astrup Fearnley
 • Munchmuseet
 • Nasjonalgalleriet
 • Henie Onstad Kunstsenter
 • Nasjonalmuseet for arkitektur

Hvis vi beveger oss utenfor hovedstaden er det kanskje Kode i Bergen som imponerer aller mest. Dette er et moderne kunstmuseum med fokus på både norske og internasjonale samtidskunstnere. Et besøk til Kode hører absolutt med hvis man skal en tur innom vestlandshovedstaden.

Kunstmuseer i utlandet

Selv om vi har noen fine kunstmuseer her hjemme, slår de ikke det beste som utlandet har å by på. I verdensmetropoler som London, New York og Paris er det mange museer man burde få med seg – minst en gang i livet. Her er en liste med noen av disse:

 • Dia:Beacon (utenfor New York)
 • Hamburger Bahnhof (Berlin)
 • Guggenheim (New York)
 • Louvre (Paris)
 • Rijksmusem (Amsterdam)
 • Tate (London)
 • MoMA (New York)

Sentralt plassert i Paris er Louvre, et av verdens mest anerkjente kunstmuseum, men alle som er glade i kunst bør også ta en titt på alle galleriene i Marais-området.

Ikke glem galleriene

Man bør absolutt ikke glemme galleriene når man er på helgetur i en storby. Selv om det er de store kunstmuseene som oftest blir omtalt, kan man oppdage nye kunstnere på et galleri. Drar man på vernissasje, kan man også bli kjent med kunstneren – eller med kunstinteresserte folk som bor i området.

Også her hjemme er galleriene vel verdt et besøk, og det er mange galleriåpninger hver eneste uke. Til og med på et lite sted som på Røros er det galleriåpninger som er verdt å få med seg.

I Oslo er Galleri Golsa et navn man burde merke seg, et galleri som blant annet har hatt en utstilling med den anerkjente norske kunstneren Bjarne Melgård. Likevel er det flest ukjente kunstnere som pryder veggene ved Alexander Kiellands plass.

I motsetning til museer koster det som regel ingenting å besøke et galleri, noe som gjør det veldig enkelt å bare stikke innom en tur. På denne måten er gallerier svært demokratiske og er med på å gjøre kunsten tilgjengelig for alle. En annen form for kunst som gjør akkurat det samme, er såkalt street art – eller gatekunst på godt norsk. Og man burde alltid følge med når man er ute og går, plutselig dukker det et fantastisk kunstverk opp fra intet.

Scroll to top
polestar