Kunsthistorie

Mange av oss er glade i kunst, men det er nok ikke fullt så mange som er forelsket i dagens kunst. Svært ofte finner vi at dagens kunst stort sett er veldig abstrakt eller har en eller annen politisk agenda, og i litt mindre grad forsøker å vise oss skjønnhet eller formidle følelser. Det gjør at vi ofte må gå tilbake i tid for å finne kunst som virkelig tiltaler oss, og det vil ofte bety en utforskning av kunsthistorien gjennom å besøke museer.

Et kunstmuseum er ikke bare et vakkert og stille sted der man kan meditere over skjønnhet og sannhet i nærværet av stor kunst, men også et sted der man kan møte andre mennesker. Mange av dem som besøker kunstmuseer er intelligente og kreative mennesker med god økonomi og god smak. Med andre ord kan det også være et fint sted å møte noen av det annet kjønn dersom man er singel, eller finne nye venner. Da er det viktig å se ut som man passer inn på museet. Finn noen flotte klær på NA-KD som du kan imponere med. Husk at det ikke nødvendigvis er slik at man skal kle seg altfor streit – mange kunstneriske typer foretrekker jo en mer bohemaktig stil.

Kunsthistoriens epoker

En av de best kjente epokene fra kunstens historie er den som kalles renessansen. Renessansen startet i Firenze på 1300-tallet, og spredte seg til resten av Italia på 1400-tallet før den til slutt fikk fotfeste over stort sett hele Europa. Renessansen omfattet ikke bare kunst, men også litteratur og lærdom, og hadde så stor innflytelse på samfunnet at hele tidsperioden mellom 1400 og 1600 noen ganger omtales som Renessansen.

Nøkkelen til å forstå Renessansen er forholdet mellom datidens kunstnere og arven fra antikken, som var i ferd med å bli gjenoppdaget. I stedet for den trauste, religiøse kunsten fra middelalderen brukte man nå greske og romerske forbilder til å skape en mer livsbejaende og realistisk kunst som dyrket menneskekroppen og menneskets potensial. Store kunstnere fra denne perioden inkluderer navn vi alle kjenner, som Rafael, Botticelli, Leonardo da Vinci, og ikke minst Michelangelo.

Etter Renessansen kom barokken. Uten å gå tilbake til middelalderens enkle teknikker, tok den opp i seg mye av det litt dystre religiøse innholdet. Heller enn å være livsbejaende, handlet mye om døden og livet etter. Barokkens kunst var storslagen og sterkt forbundet med motreformasjonen i den katolske kirken.

Utover på 1700-tallet kom en reaksjon mot barokken i form av rokokko. Stilmessig var ikke rokokko veldig annerledes, men tonen og stilen var veldig forskjellig. Nå var det igjen tilbake til det lette, lyse og luftige, og mindre død og fordervelse.

Kunstmuseet som sosial arena

Som tidligere nevnt er ikke kunst og kunsthistorie bare for hjernen, det er også noe skal skape en fysisk reaksjon hos betrakteren. Denne sanseligheten gjør kunstmuseet til en velegnet arena for å treffe mennesker, men husk at det er viktig å ha den rette stilen og de rette klærne hvis du ønsker å ta i bruk museets fulle potensial.

Scroll to top
polestar