Marina Abramovich : Performancekunstens mor

Marina Abramovich er også kalt “Performancekunstens mor”. Født i 1946 i Serbia har hun med sine 70 år vært en aktiv og veldig engasjert kunstner innen kunstretningen performance i over 30 år.

Marina er opptatt av den verden som vi til enhver tid lever i og da særlig menneskene i den. Dette er grunnen til at hun for noen år tilbake skapte en utstilling kalt “the artist is present”. Med denne utstillingen sprengte hun grenser og skapte ny kunst som engasjerte til de grader.

Som det medmennesket hun er ønsket hun å skape en utstilling med utstrakt bruk av performance for å vise mennesker rundt om i hele verden hvor viktig det er at vi kommer sammen og knytter bånd til hverandre og ikke minst støtter hverandre og samarbeider. Som hun selv fortalte til pressen så lever vi i en tid nå i verden hvor mange mennesker lider og har det tøft i stillhet. For å vise sin støtte leide hun et helt kunstgalleri og satte opp hundrevis av stoler i rommet på linjer bak hverandre mens hennes egen stol ble plassert rett foran. Galleriet var åpent hele dagen i flere uker i strekk og mennesker flokket seg i hopetall for å møte henne. Meningen var at hun skulle sitte foran publikum og så skulle en og en komme frem til henne og kommunisere ved å se hverandre i øynene men uten å snakke. Siden mange av dem som kom frem var mennesker som hadde det tøft begynte som oftest begge to å gråte etter en stund. Kunstneren gråt for å vise empati og medfølelse med dem som kom og siden hun med blikket fikk frem kjærlighet og empati og virkelig “SÅ” og møtte publikum på en god måte så skapte dette et forløsende øyeblikk for dem som var møtt frem av publikum.

Marina Abramovich ønsker å bruke sin egen kunst og sitt eget teater til å arbeide og utvikle ideer når det gjelder video og produksjonsutstyr. Hun skal nemlig opprette sin egen ideelle organisasjon i New York, en stiftelse for bevaring av performance-kunst. Kunsten hennes omfatter både video, solo-verk innen performance, fotografi og samarbeid med kunstneren Ulay som er født samme dag som kunstneren selv. For å favne enda bredere har det også blitt laget en dokumentar om denne engasjerte og aktive kunstneren sitt liv og kunstneriske livsverk. Denne dokumentaren ble vist på kanalen HBO I USA første gang. I tillegg til å være en av verdens mest kjente og førende kunstnere for vår tid så har hun også hatt veldig mange forelesninger i billedkunst både i Europa og i USA. i 2004 ble hun også tildelt ærespris og doktorgrad fra kunstinstituttet i Chicago så hun har hatt et meget spennende og omfattende yrkesliv som utøvende kunstner og nyter nå fordelen av dette.

Scroll to top
polestar