Det finnes en rekke sterke profiler innen norsk samtidskunst. Kunstnere som har vunnet et hengivent publikum ikke bare her hjemme i Norge, men også i utlandet. En av disse er den fargerike trønderen Killi Olsen, født 1952. Sitt internasjonale gjennombrudd fikk han med sin første separatutstilling i New York. Det var i 1983 og sentralt i utstillingen stod hans tredimensjonale figurer som laget av pappmasje. Siden har det blitt mange skulpturer og på hans foreløpig siste utstilling, den hos Galleri Brandstrup i Oslo, ble det vist fem seks nye som rask ble revet bort av et kjøpevillig publikum.
I mars i år ble Killi-Olsen-skulpturer dessuten stilt ut i det som en gang var de kongelige staller. Lokalet er nå omgjort til galleri under navnet KunstStallen og det var den meget kunstinteresserte dronning Sonja som tok initiativet til å invitere Killi-Olsen til å stille ut sine skulpturer der. Det var faktisk første gang at noen kunster fikk råde grunnen alene i disse lokalene og det var skulpturer fra fire årtier som var representert på utstillingen. Dronningen selv i følge med blant andre kronprinsessen var til steded under åpningen.
Det groteske og humoristiske
Men det er nok likevel først og fremt maleriene som har gjort ham kjent og anerkjent i mange land. Han er ikke redd for å ta hele fargepaletten i bruk når han maler sine ofte nonfigurative bilder. Bilder der han på en mesterlig måte klarer å kombinere det groteske med det humoristiske. Det er ofte det groteske som trer tydeligst frem, men slik at når man studerer bildet nærmere så slås man av at maleren må ha hatt det moro mens han skapte dette verket. De seneste bildene hans er kjennetegnet av en imponerende detaljrikdom idet de er sammensatt av et utrolig stort antall bitte små fargekomponenter som sammen utgjør det store hele.
Nye jern i ilden
Kjell Erik Killi-Olsen er født og oppvokst i Trondheim, en by han fremdeles kjenner seg sterkt knyttet til, til tross for at han har bodd til dels veldig langt borte, i stort sett hele sitt voksne liv. Han hatt adresse både i New York og Berlin. De siste årene har han hatt tilhold i Frankrike der han kjøpte et vakkert gammelt slott. Han skal ha gitt slottet det ansiktsløft det etter sigende behøvde. I et langt og spennende intervju i D2 kunne man lese om hans liv der. Der fortelles det også at han er på vei hjem og at han kjøpt den vakre middelaldergården Sandbu i Vågå der han planlegger å slå seg ned.
Videre har han kjøpt en hel bygård i Kjøpmannsgata i Trondheim som skal bli et slags skapende fristed for unge kunstnere. Killi-Olsen er på mange måter en kontroversiell person og i det ligger nok forklaringen til den lett provoserende arbeidstittel prosjektet har fått. K.U.K står for Kjøpmannsgata Unge Kunstnere.